Skip to main content

Stjernekikkertverksted

Skrevet av Dag Brekke den .

Lag din egen stjernekikkert fra et par briller, og utforsk stjernehimmelen!

I forbindelse med utstillingen «Folkeobservatoriet» inviterer vi deg til et verksted hvor du kan bygge din egen stjernekikkert. Du får også gode tips til hva du kan se med den!

materialer

Papir, en lupe og et brilleglass er alt som trengs for å lage en stjernekikkert. Kikkerten kan vise deg alt fra stjernehoper tusenvis av lysår borte, til Jupiters fire Galileiske måner i vårt eget solsystem. Verkstedet er en inngangsport til astronomiens verden, samtidig som det enkelt presenterer fysikken bak alle verdens avanserte teleskoper.

Christian Holberg Gran Olsen (1835-1921) var en original og internasjonalt anerkjent instrumentmaker. I 1885 bygde han en 7,5 meter lang stjernekikkert for et Folkeobservatorium i Slottsparken med et ønske om at folk skulle få oppleve undres over universet. Kikkertverkstedet og utviklingen av «gjør-det-selv-kikkerten» er inspirert av den samme tanken om å gjøre universet mer tilgjengelig for folk. Kanskje kan en slik kikkert få deg til å tilbringe mer tid under den storslåtte stjernehimmelen?

Verkstedet er et samarbeidsprosjekt mellom Teknisk Museum og duoen Matias Askvik / Silje-Marie Salhus. Askvik har konseptet bak kikkerten og Salhus arbeider med å formidle både byggeteknikken og stjernehimmelen gjennom kunstneriske uttrykk. 

27. og 28. august på Norsk Teknisk Museum. Verksted hver time fra kl. 12.00 til 17.00
Verkstedet er for alle, men det anbefales at barn under 10 år har følge. Varighet 1 time. Gratis inngang. Påmelding i resepsjonen.

9. september på Folkeobservatoriet, Holmenkollveien 119. Verksted kl. 20.00, ekskursjon kl. 21.00-22.00

Benytt sjansen til å besøke utstillingen «Folkeobservatoriet» ved Teknisk museum og ved Folkeobservatoriet i Holmenkollen i perioden 27.8.- 25.9. 2016. Her kan du oppleve Olsens kikkert og hans siste folkeobservatorium i kombinasjon med samtidskunst og konserveringsarbeid.

store bjornIllustrasjoner: Silje-Marie Salhus