Utstilling: Folkeobservatoriet - Olsens kikkert, samtidskunst og konservering

Fra 27. august til 25. september 2016 kan den todelte utstillingen Folkeobservatoriet oppleves på Teknisk museum og i Folkeobservatoriebygget i Holmenkollveien 119.

 

 

Verdens første folkeobservatorium sto i Slottsparken. Etter at oppfinner og instrumentmaker Christian H.O. Gran Olsen (1835-1921) hadde vunnet internasjonale priser og berømmelse, ville han bruke sine penger og evner til å bygge Nord-Europas største kikkert. Motivet var å gi vanlige folk muligheten til selv å kunne iaktta og oppleve de fantastiske objektene i universet som tidligere var forbeholdt vitenskapsmenn.

I den sju og en halv meter lange stjernekikkerten, som sto ferdig i 1885, kunne folk se kratere og fjellkjeder på månen, ringene rundt planeten Saturn og flere av månene i omløp rundt Jupiter. Med over 60000 besøkende over få år var observatoriet en kjempesuksess.

Grunnet utbygging av Drammensveien måtte observatoriet flyttes fra Abelhaugen, «Kikkerthaugen» på folkemunne, til Nisseberget på den andre siden av Slottsparken. Observatoriet, som var på høyde med et fire etasjers hus, fikk en ublid skjebne. Etter få år ga grunnen etter og det dreibare taket kilte seg fast, noe som gjorde observatoriet ubrukelig.

Pengene Olsen hadde tjent var brukt opp og kikkerten ble demontert. Dens videre skjebne var uviss. Likevel må ønsket om et folkeobservatorium ha levd videre hos Kikkert-Olsen. Etter noen år fikk han økonomisk hjelp av Kongsberg Våpenfabrikks direktør, oberst Ole H.J. Krag og andre bemidlede. En tomt ble stilt til disposisjon av A/S Holmenkolbanen. I 1912 ble det bygget et nytt observatorium i Holmenkollen, tegnet av Sverre Knudsen.

Beliggenheten var optimal for å iaktta himmellegemene uten forstyrrelser fra byens nye elektriske lys og industrirøyk, men for publikum var veien for lang. I årene før Olsen døde i 1921 forsøkte han å få noen til å ta over virksomheten, men lyktes ikke. Kikkerten ble igjen demontert og lagret under ulike forhold. Omkring 1953-54 gikk kikkerten inn i Teknisk Museums samlinger. Museet hadde som ambisjon å stille ut kikkerten på sitt eget tak eller i en egen kikkertpaviljong. Av ulike årsaker ble det med tanken, og kikkerten har blitt ligget lagret i deler, uten at forfallet er tatt tak i.

Observatoriebygningen i Holmenkollen ble etter demonteringen av kikkerten brukt til ulike formål, blant annet lager for skiforeningen og privatbolig. I 2012 besluttet Kulturetaten i Oslo kommune at bygget skulle benyttes som kunstnerbolig. Kunstneren Marius Engh har de siste fire årene hatt tilhold i bygningen, og syslet med tanken om folkeobservatoriet som idé og konsept.

I samarbeid med Engh og den amerikanske kunstneren Jordan Rosenfeld, stiller museet nå ut kikkerten i alle sine deler i kombinasjon med samtidskunst. Målet med utstillingen Folkeobservatoriet er å gi publikum et nytt blikk på kikkerten slik den nå fremstilles i kombinasjon med kunst og et konserveringsverksted. Prosjektet gir også et nytt blikk på folkeobservatoriet som idé, ved at bygningen som opprinnelig var myntet på folkeopplysning om himmellegemene gjøres om til arena for en kunstutstilling.

Utstillere

CHRISTIAN HOLBERG GRAN OLSEN

&

BJØRN BJARRE

HAI NGUYEN DINH

DRONEBRYGG

SERINA ERFJORD

MAGDALENA SUAREZ FRIMKESS

MICHAEL FRIMKESS

TARJE EIKANGER GULLAKSEN

MARK HAGEN

ANE METTE HOL

WERNER HERZOG

LARS MONRAD VAAGE

LLOYD KAHN

NEXT LIFE

PETER SHIREP

PAOLO SOLERI

MARTINE SYMS

OSCAR TUAZON

VIKRAM UCHIDA-KHANNA

JENNIFER WEST

Prosjektet er utviklet gjennom museets LAB som del av forsknings- og utviklingsprosjektet «Tingenes metode». Norsk kulturråd har gitt støtte til dette prosjektet og til Marius Enghs idé om Folkeobservatoriet.

Kontaktpersoner: Teknisk museum: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Folkeobservatoriet: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

 

Folkeobservatoriet i media:

Intervju med Henrik Treimo om utstillingen Folkeobservatoriet, Frokostradio, NRK P1+, 26.8.2016

Anmeldelse av utstillingen Folkeobservatoriet, skrevet av Arve Rød, Dagbladet, 5.9.2016

"Øyet i enden av teleskopet", anmeldelse av Folkeobservatoriet, skrevet av Simen Joachim Helsvig Kunstkritikk.no, 23.9.2016

Intervju med Henrik Treimo om Olsens kikkert, Ekko, NRK P2, 29.9.2016

 

    

 

 

 

Emneord: Olsens kikkert, utstilling,, Artikler